greenbliss.nl

Van alles over de green-lifestyle

Wanneer neem je een hepatitis B of gele koorts vaccin? 

Vaccinaties zijn een groter onderwerp dan ooit. Waar veel mensen vroeger toen zij jong waren een paar kregen en daarmee de kous af was, gaan mensen er nu meer over nadenken. Er zijn zó veel vaccinaties, waarvan niet elke belangrijk voor je is of van toepassing is op de reis die je wilt maken naar dat lekkere warme land in Afrika. Zo ook met een inenting hepatitis B of een inenting gele koorts

Hepatitis B

Een hepatitis B inenting kan hepatitis B voorkomen. Hepatitis B is een leverziekte waar je enkele weken mild ziek van kan zijn. Hepatitis B-infectie is een kortdurende ziekte die kan leiden tot koorts, vermoeidheid, gebrek aan eetlust, misselijkheid, braken, geelzucht (gele huid of ogen, donkere urine, kleikleurige stoelgang) en pijn in de spieren, gewrichten en maag. Ook bestaat er een chronische hepatitis B-infectie. Dit is een langdurige ziekte die optreedt wanneer het hepatitis B-virus in het lichaam van een persoon aanwezig blijft. De meeste mensen die een chronische hepatitis B ontwikkelen, vertonen geen symptomen, maar de ziekte is nog steeds zeer ernstig en kan leiden tot leverbeschadiging, leverkanker en de dood. Mensen die chronisch besmet zijn, kunnen het hepatitis B-virus overdragen op anderen, zelfs als ze zich zelf niet ziek voelen of er niet ziek uitzien.

Hepatitis B wordt eigenlijk alleen maar verspreid wanneer bloed, sperma of andere lichaamsvloeistoffen die besmet zijn met het hepatitis B-virus, in het lichaam komen van een persoon die niet besmet is. Gelukkig komt het in Nederland niet gek veel voor, maar in veel ontwikkelingslanden nog wel. Mensen boven de 40, mensen met ernstig overgewicht, rokers en mensen met een verminderde afweer zijn vaak gevoeliger voor deze ziekte. Daarom is het wellicht handig om het te overwegen en te bespreken met je arts, ook als je niet gaat reizen. 

Gele koorts

Een gele koorts inenting wordt aanbevolen voor mensen die reizen naar een gebied (of meerdere gebieden)  waar gele koorts voorkomt, waaronder delen van Afrika ten zuiden van de Sahara, Zuid-Amerika, Midden-Amerika en Trinidad in het Caribisch gebied. Je moet ten minste 10 dagen voordat je op reis gaat worden ingeënt, zodat het vaccin voldoende tijd heeft om zijn werk te doen. Niet voor iedereen is het vaccin geschikt, daarom is het goed je huisarts te raadplegen. Voor mensen die HIV hebben, ouderen, zwangere vrouwen of een aantal andere risicoprofielen is het sterk aan te raden zich te laten inenten met het gele koorts vaccin. Gele koorts verspreidt zich eigenlijk vrijwel alleen door tropische muggen, gelukkig hebben we die niet in Nederland!  

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 greenbliss.nl

Thema door Anders Norén