greenbliss.nl

Van alles over de green-lifestyle

Een hypotheek afsluiten, waar kijk je naar?

Ga jij binnenkort je eerste huis kopen of verhuizen? Dan heb je waarschijnlijk een hypotheek nodig. Een hypotheek is een lening die je afsluit bij een bank of bij een andere verstrekker waarvan je onroerend goed zoals een huis of een appartement kan kopen. Omdat een hypotheek een lening is moet deze echter wel altijd worden terugbetaald. In welke termijn dit gebeurt kan per afsluiting verschillen. Wil je binnenkort een hypotheek afsluiten? Dan is het goed om in ieder geval naar de volgende punten goed te kijken.

Bruto inkomen

Hoeveel hypotheek je kan krijgen hangt af van verschillende factoren. De eerste factor is je bruto inkomen. Het bruto inkomen wordt meestal gevraagd op jaarbasis maar is ook vanuit maandelijks makkelijk door te berekenen. Daarbij worden eventuele toeslagen zoals onregelmatigheidstoeslag ook nog opgeteld. Als dit bedrag vast staat, dan kan in grote lijnen ook de hoogte van de hypotheek al worden vastgesteld. Wil je samen met je partner een huis kopen? Dan wordt ook het bruto inkomen van je partner meegerekend. Hoe hoger jullie gezamenlijke bruto inkomen, hoe meer jullie kunnen lenen.

Eigen geld en schulden

Naast het bruto inkomen kijkt een verstrekker ook naar het eigen geld wat je hebt en wat je wilt bijleggen op het moment dat je een woning gaat kopen. Hoe meer eigen geld je tot je beschikking hebt, hoe makkelijker het is om een gewenste hypotheek te krijgen, al is dit per hypotheekverstrekker uiteraard wel verschillend. Naast het eigen geld wordt er ook gekeken naar eventuele schulden. Een studieschuld is bijvoorbeeld een veelvoorkomende schuld waardoor een hypotheek juist weer lager uit kan vallen omdat de verstrekker ervan uitgaat dat deze schuld tegelijkertijd met de lening wordt afgelost.

Rentevaste periode

Nog een factor waar je goed naar moet kijken is hoe lang je de rente wil vast zetten. Dit kan bijvoorbeeld 5 jaar zijn maar je kan ook je hypotheekrente voor 10 jaar vast zetten of zelfs voor 20 jaar, 25 jaar of 30 jaar. In veel gevallen wordt gedacht dat 30 jaar het meest voordelig is maar dit is niet altijd zo. Als je kiest voor een rentevaste periode van 30 jaar valt de rente ook automatisch hoger uit. Om te beslissen welke periode het meest geschikt voor jou is kan je het beste even een berekening maken of een berekening laten maken door je hypotheekverstrekker. Benieuwd welke hypotheekverstrekker jou kan helpen? Neem dan eens een kijkje op Hypotheekrente.nl.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2020 greenbliss.nl

Thema door Anders Norén