Als je een eigen bedrijf hebt dan zijn er meerdere risico’s waar je mee te dealen hebt. De ene is te overzien en de andere kan serieuze consequenties hebben voor je bedrijf. Niet veel ondernemers brengen deze risico’s voldoende in beeld. Het is wel verstandig dit te doen door middel van risicomanagement. Daarmee neem je één keer in de zoveel tijd de risico’s in kaart, bepaal je de impact en op basis daarvan kan je bepalen wat je ermee doet. Verstandig om te doen uiteraard omdat je daarmee de continuïteit van je bedrijf beter mee kan borgen. In dit blog vertellen we je graag meer hoe het in zijn werk gaat en wat je ermee kan.
Hoe werkt risicomanagement?
Het doen van risicomanagement binnen je bedrijf bestaat uit 4 fases. Allereerst is het de fase waarin je alle risico’s in beeld brengt. Hierdoor ontstaat een inzicht van welke risico’s je loopt. Dit kan heel breed zijn van aansprakelijkheidrisico tot het risico dat er per ongeluk privacygevoelige informatie op straat komt te liggen. In de tweede fase ga je naar de impact kijken van de in kaart gebrachte risico’s. Het komt erop neer welke financiële consequenties kunnen eraan verbonden zitten als je met dit risico te maken krijgt. Met deze fase krijg je ook inzicht aan welke risico’s je iets zou willen doen en welke prima zelf te dragen zijn. Dit is gelijk de overgang naar de derde fase van risicomanagement, het bepalen wat je met het risico gaat doen. Dit kunnen meerdere zaken zijn. Het kan zijn het risico afdekken door middel van een verzekering als je die nog niet had. Of het kan zelfs zover gaan dat je activiteiten gaat staken omdat er te grote risico’s uit voortvloeien. De vierde fase van risicomanagement is gelijk eigenlijk ook weer de eerste. Je brengt opnieuw de risico’s in kaart en bekijkt of de maatregelen effect gehad hebben. De cirkel is dan dus ook rond.
Wat levert risicomanagement op?
Uiteraard kan hetgeen risicomanagement oplevert niet echt uitgedrukt worden in geld wat het oplevert. Maar het kan wel essentieel zijn voor de continuïteit van je bedrijf. Je zal niet het eerste bedrijf zijn dat als gevolg van een financiële schade voortvloeiend uit een risico in de problemen komt of zelfs failliet gaat. Dit is dan ook het hoofddoel van risicomangement. Het voorkomen van een stevige financiële schade voortvloeiend uit een risico.